Tremoren en Vitamine B12 tekort

on

Vitamine B12 is een essentiële stof om het zenuwstelsel en de zenuwcellen gezond te houden. Wanneer we een gebrek aan deze vitamine ontwikkelen, dan kunnen we een groot aantal bijwerkingen daarvan opmerken. Eén daarvan zijn tremoren en algemene zwakte. Bepaalde mensen hebben een groter risico op een vitamine B12 tekort. Dus het is belangrijk dat we onze vitamine behoeften bespreken met een arts om ervoor te zorgen dat we onze dagelijkse aanbevolen dosis krijgen.

B12.png

Symptomen van een tekort

Een enorm tekort aan vitamine B12 is zeldzaam. Een mild tekort echter komt zeer vaak voor. Zelfs een mild tekort kan ervoor zorgen dat we te maken krijgen met belangrijke symptomen. Dit zijn onder meer tremoren en bewegingen van de spieren en gewrichten. We kunnen ook te maken krijgen met spierzwakte en dubbel zicht. Een tekort kan ervoor zorgen dat we te maken krijgen met neurologische problemen zoals dementie, psychose en wisselende stemmingen.

Wanneer we gedurende een lange tijd te maken hebben met deze tekorten dan kan dit leiden tot blijvende schade aan het zenuwstelsel en aan de hersenen.

Risico’s op een tekort

Vitamine B12 komt bijna alleen in vlees voor. Hoewel bijna alle voedingsmiddelen van dierlijke afkomst zoals kaas, melk, eieren de stof ook gaan bevatten. Mensen die weinig van deze voedingsmiddelen eten lopen onmiddellijk een groot risico op een tekort.

Daarnaast hebben oudere mensen en mensen die de stof moeilijk kunnen opnemen ook een hoger risico op een tekort. Dat zijn dan mensen die te maken hebben met chronische aandoeningen aan de darmen. Maar ook mensen die operaties hebben ondergaan aan de darmen of maag.

Preventie

Om een vitamine B12 gebrek en tremoren te vermijden dan dienen we 2.4 mcg per dag in te nemen. Dat kunnen we dus halen uit vlees, vis en alle voedingsmiddelen die daarvan afkomstig zijn. Wanneer we ouder zijn dan 50 of weinig dierlijke voeding eten. Dan kunnen we een supplement nemen om zeker te zijn van een aanbevolen hoeveelheid.

Vitamine B12 wordt gezien als veilig, maar kan echter bepaalde medicijnen tegenwerken. Het is daarom belangrijk indien we bepaalde medicatie nemen dat we eerst met een arts praten.

Referentie:

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM200003303421318#t=article

Plaats een reactie